Selecteer een pagina

onderzoek en publicaties

Vrijwel meteen bij het invoeren van het nieuwe zorgmodel in 2014 is er een groot onderzoek aan gekoppeld. De projectgroep die het onderzoek uitvoert bestaat uit:

  • Drs. S. Wiertsema (Suzanne), fysiotherapeut, bewegingswetenschapper. Afdeling Revalidatiegeneeskunde VUmc.
  • Dr. J.M. van Dongen (Hanneke), senior onderzoeker. Dept. of Health Sciences VU.
  • E. Geleijn (Edwin), fysiotherapeut, zorginnovator. Afdeling Revalidatiegeneeskunde VUmc.
  • Dr. F.W. Bloemers (Frank), traumachirurg, afdelingshoofd. Afdeling traumachirurgie VUmc.
  • Prof. Dr. R.W.J.G. Ostelo (Raymond), professor Evidence Based Physiotherapy. Dept. of Health Sciences, VU. Dept. of Epidemiology and Biostatistics, VUmc.
  • Prof. dr. V. de Groot (Vincent), revalidatiearts, afdelinghoofd. Afdeling Revalidatiegeneeskunde VUmc.

Inmiddels is uit dit onderzoek gebleken dat het zorgmodel kosteneffectief is. De patiënten die volgens dit nieuwe model behandeld zijn, functioneren na 9 maanden beter, hebben minder pijn en zijn tevredener over de behandeling dan andere patiënten. Daarnaast zijn de zorgkosten lager en is het ziekteverzuim minder. Er zijn inmiddels een aantal publicaties verschenen. Suzanne Wiertsema zal in 2018 promoveren op het onderzoek naar de kosteneffectiviteit van het nieuwe zorgmodel voor traumapatiënten.

Publicaties:

Wiertsema SH, van Dongen JM, Geleijn E, Schothorst M, Bloemers FW, de Groot V, Ostelo RW. Evaluation of a new Transmural Trauma Care Model (TTCM) for the rehabilitation of trauma patients: a study protocol. BMC Health Serv Res.
2017 Jan 31;17(1):99. doi: 10.1186/s12913-017-2037-2.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28143494