herstel

 

Na een botbreuk verwachten veel mensen dat het herstel snel zal verlopen en dat ze binnen enkele weken volledig hersteld zijn. Echter, het totale herstelproces duurt meestal langer, omdat naast het bot ook de omliggende weefsels beschadigd zijn en de algehele conditie verslechterd is.

Hoe verloopt het herstel?

De specialist en fysiotherapeut zullen u informeren over wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Hoe lang het duurt, is afhankelijk van de ernst van de breuk, eventuele complicaties en uw persoonlijke situatie. Het is mogelijk dat u na het herstel niet meer in staat bent om alles te doen zoals voor het ongeval.

Wanneer is het herstel compleet?

Het moment waarop het herstel volledig is, hangt af van de ernst van de breuk en uw persoonlijke doelen. Bij een simpele breuk kan het herstel binnen 6 maanden afgerond zijn. Echter, bij een ernstige blessure met meerdere letsels kan het herstel langer duren, soms wel twee jaar.

Hoe ga ik om met het herstel?

Het herstel kan anders verlopen dan verwacht. Het kan moeilijk zijn om uw ‘normale’ leven weer op te pakken, zowel voor uzelf als voor de mensen om u heen. Hier volgen enkele tips om met de situatie om te gaan en hulp te krijgen wanneer nodig. Veel mensen ervaren stress, teleurstelling, piekeren en onzekerheid tijdens het herstelproces.

De eerste weken na een botbreuk

In de eerste weken ligt de focus op lichamelijk herstel. U krijgt vaak begeleiding van zorgverleners om u te helpen weer zelfstandig te functioneren. Door de lichamelijke beperkingen kunt u mogelijk niet alles doen zoals voor het ongeval. Het aanpassen aan deze veranderingen kan lastig zijn.

Na enkele weken of maanden

Na een aantal weken of maanden kan het herstel minder snel gaan dan in het begin. Dit hoort bij het normale herstel, maar kan toch als een tegenslag of terugval aanvoelen. Dit kan leiden tot frustratie, verdriet of wanhoop. Uw omgeving kan denken dat u al volledig hersteld bent, terwijl dat nog niet het geval is. De steun van anderen kan afnemen, en mogelijk verwacht uw werkgever dat u weer aan het werk gaat. Dit kan veel van u vragen. Het is belangrijk om duidelijk te maken wat u wel en niet kunt en waar u hulp bij nodig heeft.

Tips:

  • Praat over uw gevoelens met uw naasten, zorgverlener of iemand die hetzelfde doormaakt. Dit helpt niet alleen uzelf, maar ook uw naasten om met de nieuwe situatie om te gaan.
  • Durf hulp te vragen. Vaak willen mensen helpen als ze kunnen.
  • Geef uw grenzen aan. Het kan moeilijk zijn, maar anderen moeten weten wat u wel of nog niet kunt doen.
  • Stel uw verwachtingen bij. Herstel gaat met ups en downs, dus geef uzelf de tijd.
  • Als u professionele hulp nodig heeft, bespreek dit dan met uw huisarts. Zij kunnen u doorverwijzen naar een psycholoog of maatschappelijk werker.

Voor naasten:

  • Gun uzelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.
  • Laat de patiënt zoveel mogelijk zelf doen wat mogelijk is, dit ondersteunt het herstel.
  • Blijf communiceren. Vraag waar hulp nodig is, maar vul niet alles in.
  • Vergeet niet om ook aan uw eigen gezondheid te denken. Ontspanning is belangrijk.
  • Als de zorg te zwaar wordt, vraag dan om hulp bij uw omgeving of huisarts.

Hoe kan ik bijdragen aan mijn herstel?

Uw actieve inzet is belangrijk voor het herstel. Dit houdt in dat u de adviezen van uw fysiotherapeut en specialist opvolgt, en blijft bewegen, gezond eet en voldoende slaapt.

Wat helpt de botgenezing en wat kunt u zelf doen?

  • Stop niet bij pijn, want het bot heeft belasting nodig om te genezen. Pijn of spierpijn na het oefenen is normaal.
  • Volg de adviezen van uw fysiotherapeut en specialist met betrekking tot het belasten van het bot.
  • Verwerk oefeningen in uw dagelijkse activiteiten.
  • Blijf in conditie door regelmatig te oefenen. Als een lichaamsdeel te lang stil blijft, kan dit leiden tot stijfheid en verminderde doorbloeding.

Gezonde leefstijl:

Een gezonde levensstijl kan het herstel bevorderen, bijvoorbeeld:

  • Gezonde voeding: Zorg voor gevarieerde en gezonde voeding en beperk alcoholgebruik. Voor meer informatie kunt u de website van het Voedingscentrum raadplegen.
  • Stoppen met roken: Roken heeft een negatieve invloed op de botgenezing. Als u hulp nodig heeft bij stoppen, kunt u terecht op ikstopnu.nl. De basisverzekering dekt hulp bij stoppen met roken. Vraag uw huisarts of zorgverzekeraar voor meer informatie.
  • Ga regelmatig naar buiten en probeer uw dagelijkse routine zoveel mogelijk aan te houden.