Revalidatie is het herstelproces na een botbreuk. Revalidatie kan bestaan uit één of meerdere vormen van therapie. Uw revalidatie begint al in het ziekenhuis. Verlaat u het ziekenhuis, dan wordt in overleg met het behandelteam van het ziekenhuis besloten op welke plek u het beste verder kunt herstellen.
Waaruit bestaat de revalidatie?
U leert tijdens de revalidatie om op elk moment op de juiste manier vooruit te gaan. En u leert ook wanneer u beter even rustig aan kunt doen. Afhankelijk van het aantal letsels en de ernst zijn meerdere behandelaars en therapieën nodig. De revalidatie kan zijn:
- Begeleiding bij het weer starten met bewegen en lopen (fysiotherapie of andere vormen van therapie)
- Verbeteren van de lichamelijke conditie (fysiotherapie)
- Oefenen en weer zelfstandig worden in de dagelijkse activiteiten (ergotherapie)
- Hulp bij leren omgaan met beperkingen en hoe u uw dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk kunt oppakken (psychologische begeleiding en maatschappelijk werker)
Hieronder ziet u welke mogelijkheden er zijn om te revalideren na een ziekenhuisopname:
Naar huis met of zonder fysiotherapie
Verder herstel vindt meestal thuis plaats. Als u voldoende hulp thuis hebt en u zichzelf kunt redden, kunt u meteen na de ziekenhuisopname naar huis. Het dagelijks leven oppakken is een belangrijke vorm van revalidatie. Daarnaast kan extra begeleiding van een fysiotherapeut nodig zijn.
De therapie kan eerst bij u thuis plaatsvinden of meteen in de praktijk van de fysiotherapeut. Het is goed om te weten dat er in Nederland gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn voor het revalideren na breuken. Vraag er naar in het ziekenhuis aan uw specialist of fysiotherapeut of kijk op de zorgzoeker op deze website.
Mogelijk heeft u van uw specialist een verwijzing gekregen voor langdurig fysiotherapie (3-12 maanden). Uw fysiotherapiebehandeling in het ziekenhuis stopt als u gaat revalideren bij een fysiotherapeut in de eerste lijn (de therapeut ‘om de hoek’) of in een revalidatiecentrum of in een verpleeghuis. Dit heeft gevolgen voor de vergoeding van de behandelingen.
Hoeveel u moet betalen hangt af van uw ziektekostenverzekering. Heeft u alleen een basisverzekering, dan moet u de eerste behandelingen zelf betalen. Heeft u ook een aanvullende verzekering, dan wordt (een deel) van de eerste behandelingen door uw verzekeraar vergoed. Welk deel vergoed wordt, verschilt per verzekering. Om na te gaan wat u precies moet betalen, kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.
Let op: de zorgverzekeraars hebben per situatie afgesproken hoe lang de behandelperiode mag duren. Hebt u na deze periode nog behandelingen nodig? Dan moet u de behandelingen zelf betalen.
Naar huis met revalidatie in een revalidatiecentrum of ziekenhuis
Vanuit uw huis gaat u een paar keer per week naar een revalidatiecentrum of de revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Deze revalidatie is bedoeld voor patiënten die ernstig gewond zijn en verschillende therapieën nodig hebben (bijvoorbeeld na een amputatie). Het gaat om patiënten die zich wel thuis kunnen redden met hulp van familie en bijvoorbeeld thuiszorg. In het revalidatiecentrum of op de revalidatieafdeling van een ziekenhuis wordt een revalidatieprogramma voor u opgesteld. Hierbij werken alle zorgverleners samen, onder leiding van de revalidatiearts.
Tijdelijk naar een revalidatiecentrum
Als u niet naar huis kunt, maar u intensieve revalidatie nodigt heeft en u voldoende belastbaar bent, dan kunt u tijdelijk opgenomen worden in een revalidatiecentrum. De revalidatiearts in het ziekenhuis bepaalt of u daarvoor in aanmerking komt en meldt u aan. In het revalidatiecentrum stelt een revalidatiearts een revalidatieprogramma voor u op. Het doel is dat u na de revalidatie weer naar huis kunt en uw dagelijks leven kunt oppakken. Vaak is er ook een extra doel, zoals terugkeer naar werk of zorg voor kinderen. U werkt na de opname thuis verder aan uw herstel. Dit gaat mogelijk onder begeleiding van een revalidatieteam of een fysiotherapeut bij u in de buurt.
Tijdelijk naar een verpleeghuis met revalidatie-afdeling
Als u revalidatie nodig heeft, maar het is niet mogelijk om naar huis te gaan, kunt u tijdelijk naar een verpleeghuis. Deze revalidatie is voor patiënten die naast de botbreuk ook andere aandoeningen hebben waardoor ze minder belastbaar zijn. In het verpleeghuis stelt de specialist ouderengeneeskunde een revalidatieprogramma voor u op. Het doel is dat u na de revalidatie weer zelfstandig naar huis kunt en uw dagelijks leven op kunt pakken. U werkt na de opname thuis verder aan uw herstel. Dit gaat mogelijk onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Waar revalideren: verpleeghuis of revalidatie-centrum?
Of u voor revalidatie naar een verpleeghuis of een revalidatie-centrum gaat, hangt af van:
- De thuis-situatie en/of mantelzorg
- De ernst van uw botbreuk(en) en de mate van belastbaarheid
- Uw leeftijd
- Uw gezondheid voor deze opname
- Wat uw dagelijkse activiteiten waren voor deze opname
- Wat het behandel-team verwacht in hoeverre uw functioneren herstelt
- Hoeveel inspanning u op dit moment aan kunt
Hulpmiddelen
Misschien heeft uw specialist ook hulpmiddelen aangeraden, zoals krukken, een hoog-laag bed of een po-stoel. Kijk op de hulpmiddelenwijzer voor meer informatie over hulpmiddelen.
Recente reacties