Complicaties

Elke behandeling kan complicaties geven. Hieronder ziet u bij welke klachten u contact moet opnemen en met wie. Ook kunt u meer lezen over mogelijke complicaties.

Bij welke klachten moet ik contact opnemen en met wie?

Als u de volgende klachten in de eerste 6 weken na ontslag uit het ziekenhuis krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • Plotseling meer pijn tijdens belasten en bewegen (‘anders dan anders’)
  • Meer pijn in rust
  • Zwelling en roodheid rondom de wond
  • Koorts of koude rillingen in combinatie met een van de bovenstaande klachten

U kunt altijd overleggen met uw specialist. Als u twijfelt, kunt u ook eerst contact opnemen met uw fysiotherapeut. Mogelijke complicaties kunnen bestaan uit het vertraagd of niet-genezen van het bot. Of door een ontsteking van het bot of verplaatsen van de breuk. Daarnaast brengt elke operatie risico’s met zich mee.

Vertraagde botgenezing of niet genezen

Soms geneest een bot langzamer dan normaal (delayed union). Dit komt bijvoorbeeld door een ontsteking van het bot na een open botbreuk. Of door onvoldoende stabiliteit of verminderde doorbloeding. Als een bot na 6 tot 8 maanden helemaal niet genezen is (non union). Dan is vaak een extra operatie nodig.

Infectie van het bot

Bij een infectie van het bot, kan het ontstoken bot niet genezen. De infectie moet eerst behandeld worden met antibiotica. Soms is een nieuwe operatie nodig om de infectie te behandelen.

Verplaatsen van de breuk

Soms blijft de breuk niet op zijn plaats. Dat kan bijvoorbeeld doordat er te veel kracht op de breukplek komt, terwijl de breuk-delen nog niet vast zitten. Ook kan het doordat het materiaal niet goed zit.

Loslaten van materiaal

Het materiaal (de plaat, pen of schroeven) kan loslaten. Bijvoorbeeld als u te snel gaat belasten. Materiaal kan ook loslaten door andere oorzaken waar u zelf niets aan kunt doen.

Risico’s door operatie

Een operatie betekent een extra aanslag op vooral de weefsels rondom het bot zoals spieren, kapsels en de huid. Elke operatie brengt risico’s met zich mee. U gaat meestal onder narcose. Complicaties kunnen tijdens of na de operatie optreden. Er kan bijvoorbeeld een infectie ontstaan aan een wond of de urineweg. Er kan een bloeding of longontsteking ontstaan of een zenuw beschadigen. Soms is een extra operatie nodig.